100 jaar Arboricultura, van Melksalon tot Veilinghuis.

Waarde Gaîten,

Arboricultura bestaat 100 jaar. Tijd om met zijn allen terug te kijken op die rijke geschiedenis. Een geschiedenis met vele verhalen over de hoogte, diepte en middelpunten. Op 3 december 1908 werd in de melksalon van Stolker na een enkele bespreking besloten tot de oprichting van een leerlingenvereniging. De eerste jaren was deze vereniging nog naamloos en uitsluitend een gezelligheidsvereniging. Na een interne reorganisatie in september 1910 kreeg de vereniging de naam: “Vereniging voor leerlingen en oud-leerlingen van de Rijkstuinbouwschool (RTS) Arboricultura”. De naam Arboricultura was bedacht door de latere directeur van de RTS, ir. Chr “Ome Chris” Moerlands.

Een vast onderdeel van het lespakket aan de RTS was de plantenkennis toets. Op basis van de fysieke kenmerken van de planten, moesten de leerlingen de Latijnse naam kennen. Rond de toetstijd viel het de lokale Boskopers op dat het leek alsof er een kudde gaîten (Boskoops voor geiten) de lokale beplanting hadden aangevreten. Dit waren de leerlingen van de RTS geweest die wat groen materiaal mee hadden genomen voor thuisstudie. Hier dankten de leerlingen de geuzennaam gaît aan. Deze naam is later synoniem geworden met Arboricultura en is bij ons gebleven, zelfs na de verhuizing naar Velp.

We zijn nu inmiddels 100 jaar verder en Arboricultura heeft duizenden afgestudeerden opgeleverd, twee wereldoorlogen, een watersnoodramp, meerdere verhuizingen en een fusie doorstaan, maar bruist nog steeds van het leven.

Zoals de planten in Boskoop tijdens toetstijd, is ook Arboricultura zijn originele vorm kwijtgeraakt in de mistigheid der tijd. Dit boek dat in chronologisch perspectief is ingedeeld, laat deze verliezen zien. Als er tijdens het bladeren lege pagina’s voorbijkomen zijn dit plekken waar de tijd een gat heeft achter gelaten en Arboricultura een klein stukje identiteit is kwijtgeraakt. Zo wordt dit unieke boek naast een verzameling boeiende verhalen van het gaîtenvolk ook een boek die uitdaagt op zoek te gaan naar die verloren manuscripten. Zo zal Arboricultura ook in de komende 100 jaar weer vele hoogte, diepte en middelpunten beleven en zal de gaît in de eeuwigheid aan de hemel blijven stralen. (voorwoord uit: ‘Arboricultura 100 jaar, van Melksalon to Veilinghuis’)

Benieuwd naar alle verhalen over 100 jaar hoogte, hoogte, diepte en middelpunten, of denk jij de lege plekken in het boek op te kunnen vullen?

Het meer dan 250 pagina’s tellende boek met harde kaft en vele kleurenfoto’s is nu te koop in de soos.

Te bestellen bij: de lustrumcommissie
Kosten (excl verzendkosten) zijn: €17,50